Tammisaaren historia ulottuu aina 1500-luvulle, jolloin Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa antoi pienelle kalastajakylälle kaupunkioikeudet vuonna 1546 – samoihin aikoihin kuin Helsingillekin. Vuonna 2009 Tammisaaren kaupunki lakkautettiin ja se yhdistyi Karjaan kaupungin ja Pohjan kunnan kanssa Raaseporin kaupungiksi. Tammisaaren keskustaajama on Raaseporin suurin taajama ja hallinnollinen keskus ja siellä asuu noin 15.000 asukasta. Nykyään Tammisaari on idyllinen pikkukaupunki, jonka keskustan tuntumassa olevan Knipnäs tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia paikallisille yrittäjille sekä kotimaisille että ulkomaalaisille turisteille.

Tammisaari 1890-luvulla.

Kuva: Museovirasto (HK19780429:44)

Knipnäsin upea rakennus on valmistunut sairaalaksi vuonna 1935 ja sillä onkin lähes vuosisadan kestänyt värikäs sairaanhoidollinen historia. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaalana Knipnäs toimi vuoteen 1996 saakka. 2000-luvun alussa Tammisaaren kaupunki osti rakennuksen maa-alueineen ja tilat muutettiin Axxell-ammattikoulun käyttöön. Axxell on yksi suurimmista ruotsinkielistä ammatillista koulutusta tarjoavista oppilaitosorganisaatioista Suomessa ja sen hallinnolliset tilat sijaitsevat edelleen Knipnäsissä.

Knipnäsin logon tarina

Ylväs kiinteistö pääsee logossa oikeuksiinsa esittäen sen kauniin julkisivun vehreässä puistomaisessa ympäristössä. Tammet logossa kertovat myös paikkakunnan nimen, vaikka toki se on myös tekstinä mukana kunnioittaen myös paikkakunnan historiallista ruotsinkielisyyttä. Lintujen lento ja muuttotaival kuvastavat maailmojamme yhdistävää mysteeriä ja oivallusta ihmisten kyvystä etsiä onnea ja sopeutua uusiin paikkoihin, kodin löytymistä sekä myös Knipnäsin osoitetta Linnunlaulu ykkösessä. Lämpimästi tervetuloa historialliseen Knipnäsiin!